Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

15.9.11

Alhambra


Espanjassa on vanha ja monipuolinen kulttuuri. Granadan ylängöllä yli 600 metrin korkeudessa sijaitseva Alhambra on tullut osaksi maailman taidehistoriaa. Alhambra on aluekokonaisuus, jolla sijaitsee palatseja, linnoituksia ja kuninkaallisia asuinrakennuksia. Nämä yhdessä saavat aikaan sen, että alue on yksi maailman komeimmista muistomerkkikokoelmista.

Alhambran entistä maurilaisten Nasrid-kuninkaiden palatsia ruvettiin rakentamaan jo 800-luvulla ja saatiin valmiiksi 1500-luvulla. Nasrid-palatsin ohella alueella voi ihastella Generalifen palatsia ja sen kauniita puutarhoja. Alhambra tunnetaan yhtenä islamilaisen arkkitehtuurin suurimmista saavutuksista. Vuodesta 1984 Alhambra on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon.

Koska Alhambra on osoittautunut suuren mielenkiinnon kohteeksi, on alueelle pääsy organisoitu huolellisesti. Ei siis kävely lippuluukulle johda vielä mihinkään. Omalla kohdallani sisäänpääsyä on tullut harjoiteltua parikin kertaa, mutta kolmannella kerralla onnisti. Ensimmäisellä kerralla koko Alhambraa ei meinannut löytyä ollenkaan. Se sijaitsikin Granadan kaupungin viereisellä kukkulalla eikä suinkaan keskustan tuntumassa. Samalla yrityksellä "huijarit" viittoilivat auton parkkiin, joka ei ollut virallinen parkkialue. Onneksi auto hoksattiin hakea nopeasti pois väärästä parkista. Paikan laaja etsiminen ja huijareiden mukaantulo suututtivat kuitenkin niin paljon, että lippujen saantia ei enää yritettykään, varsinkin kun tiedettiin, että paluumatka Fuengirolaan on pitkä ja uuvuttava pelottavine vuoristomoottoriteineen. Toinen yritys onnistui hyvin lippuluukulle asti, mutta selvisi myös samalla, ettei lippuja ole saatavissa samalle päivälle.

Kolmannen ja toteutuneen retken lippuasiat hoidettiin huolella netin kautta. Sitä ennen oli tutustuttava lipunvaraussysteemiin. Alhambrassa järjestetään jopa yökierroksia, koska Nasridin palatsi on kovin suosittu. Meidän ryhmämme luopui Nasridin palatsivierailusta, koska lippujen saantiin olisi mennyt viikkoja.

Alhambra on siis nähty. Sää oli helteinen niin kuin muinakin päivinä. Onneksi puutarhamaisella alueella löytyi varjopaikkoja ja lukuisat pienemmät ja isommat vesiputoukset ja -suihkulähteet antoivat kosteuden tunteen, vaikka kurkkua kuivasikin helteessä kuljeskelu. Vierailijat vaikuttivat olevan ihan mistä vain maapallolta. Suuria ryhmiä vaelteli pitkin puistokäytäviä ihastellen välillä kukkulalta ja muurilta avautuvaa Granadan kaupunkinäkymää.

Alhambra oli mielenkiintoinen nähtävyys ja korkeanpaikan kammoiselle oli lohduttavaa, että löytyi ihan seesteinen tie Malagasta Granadaan.