Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

28.8.11

Tekijänoikeus - vaikea asia

Tekijänoikeuksia loukataan helposti, koska tiedostojen lataaminen on arkipäiväistynyt. Laittomien tiedostonlatauspalveluiden ylläpitäjät saadaan harvoin vastaamaan oikeuteen. Vajaa viikko sitten Helsingissäkin konsertoinut tähtitenori Placido Domingo on valittu maailman musiikkituottajien etujärjestön puheenjohtajaksi. Hän kokee piratismin vastaisen taistelun yhdeksi päätehtäväkseen.
Suomessa tekijänoikeuslakiin tulevien muutosten ministeri on Paavo Arhinmäki. Hän epäilee piraattisivujen käytön estämismahdollisuuksia. Edellinen hallitus olisi esittänyt operaattorien sitouttamisen rikollisten sivujen käytön valvontaan. Asiantuntijat ovat lausunnoissaan pohtineet tiedonsiirron valvontaa ja toisaalta sananvapauden täyttymisen ongelmatiikkaa. Yhdysvalloissa poliittisessa keskustelussa pyritään verkkoneutraliteettiin. Se on periaate, jonka mukaan operaattoreiden tai valtioiden ei tulisi puuttua internetissä tapahtuvan tiedonsiirron sisältöön.

Oli niin tai näin, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan tekijänoikeussuoja kuuluu teoksen tekijälle. Tekijänä pidetään sitä, joka on luonut teoksen. Suoja alkaa heti teoksen luomishetkestä lain nojalla. Teoksia voivat olla mm. sävellykset, kirjalliset ja suulliset esitykset, raportit ja esitteet, valokuvat, tietokoneohjelmat, tietokannat, kartat, näytelmät, elokuvat, koreografiat, piirustukset, maalaukset, rakennukset sekä taideteollisuuden ja -käsityön tuotteet.

Tekijänoikeussuoja on ulkomuodon suojaa. Suojaa saa ilmaisumuoto, jolla tekijä on ajatuksensa ilmaissut. Sen sijaan suojaa eivät saa teoksen aihe, juoni, idea tai tietosisältö - ne ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Tekijällä on yksinoikeus määrätä teoksensa käytöstä. Suoja-aika on tekijän elinikä sekä 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Kalle Päätalon tuotanto on esim. tekijänoikeuksien suojassa vuoteen 2071. Perikunnat yleensä hoitavat käytännön kysymykset sopuisasti. Eiväthän tekijänoikeuspalkkiot ole mitään päätä huimaavia. Tekijänoikeusyhdistys Gramexin mukaan musiikkitaiteilijan keskikorvaus oli vuonna 2006 noin 570 euroa vuodessa ja tuottajan korvaus runsas 2000 euroa vuodessa. Gramexin tehtävänä onkin valvoa ja edistää äänitteellä esiintyvien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeuslaissa säädettyjä oikeuksia, kerätä tekijänoikeuslain mukaisia korvauksia ja jakaa niitä.

Loppupäätelmänä voi idearikkaita suomalaisia kehottaa luovaan eli itsenäiseen ja omaperäiseen henkiseen työhön ja teoksen synnyttämiseen. Kiinalaisten kerrottiin päivälehden mukaan olleen niin nopeita jäljittelemisessään, että Kiinan maaperällä löydettiin hiljakkoin kolme Applea jäljittelevää myyntipistettä ja Applen asuihin pukeutuneita myyjiä kauppaamassa ilmeisesti jäljiteltyjä iPadeja.