Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

16.7.11

"Piuunit"


Pioonien tämän kesän kukinta on sitten ohi. Mutta kyllä se osasikin olla runsas ja kaunis. Pensaita on yhteensä neljä ja kaikissa oli täynnään lilan punaisia kerrottuja kukkia. Useissa varsissa oli kaksi kukkaa. En tarkkaan tiedä mikä Paeonia-lajike on kyseessä, mutta kaunis se on.

Kukinta alkoi ennen juhannusta ja kesti noin kolme viikkoa. Yleensähän pioonin kukintakausi on valitettavan lyhyt. Viime kesinä kukintakausi on osunut juuri Etelässä lomailun ajaksi ja takaisin tullessa on enää rippeet jäljellä. Tänä vuonna sain nauttia piooneista täysin siemauksin. Tosin huomasin, että kimalaiset yrittivät valloittaa kukinnot ja selvästi hyökkäilivät, jos kukkia lähestyi ihminen. Kimalaisia oli erittäin runsaasti. Mistä niitäkin lienee ilmaantunut kokonainen armeija kuin tyhjästä. Surina oli kukkien ympärillä melkoinen. Viirukas, paksu, karvainen vartalo oli terhakkaasti pystyssä, kun kimalainen työntyi kukan keskelle tehtäväänsä suorittamaan. Ja kohta siirryttiin seuraavaan kukkaan. Jonkin verran siinä adrenaliini kohosi, kun ajattelin, että minä sentään olin ne kukat kasvattanut enkä edes meinannut yhtäkkiä päästä kukkiani ihailemaan läheltä. Kimalaiset tulivat vain juhlimaan valmiiseen pöytään.

Yhden kerran kukkani on siirretty toiseen paikkaan. En muista olleen mitään vaikeuksia siinä, etteivätkö pioonit lähtisi kukkimaan uudessa paikassa. Kerran sain tuntuvan rangaistuksen siitä, että leikkasin oksat alas asti heti kukkimisen jälkeen. Seuraavana kesänä ei tarvinnut kukintoja juuri ihailla. Nyt tiedän kokemuksesta, että kukkavarret saavat riutua kukkimisen jälkeen syksyyn ja vaikka kevääseen asti. Ilmeisesti runsaan kukkimisen takaa hapahko maa ja aurinkoinen kasvupaikka.

Nyt sitten on taas odotettava ensi kesään, jotta kukkaloiston saa pioneista esiin. Suomessa pidetään Taivassalon kukkakeitaassa pioniviikot. Ilmeisesti siellä on varhaisempia ja myöhäisempiä lajikkeita niin, että nähtävää riittää pitemmäksi aikaa. Nekin pioniviikot ovat kuitenkin nyt ohi. Mainittakoon, että kimalaisetkin häipyivät, kun kukintakausi päättyi.