Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

30.5.11

Koskenkorva - Kossu

Pari päivää sitten tuli ajeltua Koskenkorvan kylän läpi Vaasa-Tampere maantietä. Kylä on entuudestaan aika tuttu. Useasti kylän läpi on kuljettu joko Seinäjoelle tai Kurikkaan mentäessä.
Kylään laskeudutaan pieneltä harjulta ja samassa se jo ohitetaankin, ellei seuraa tarkkana ympäristöään. Varsinkin nykyisin tulee katsottua onko viinatehdas paikoillaan. Ison ja korkean tehdasrakennuksen kylttinä on Altia Group. Se ei ole aivan valtamaantien vieressä, vaan häämöttää kauempana, kuitenkin oleellisena osana Koskenkorvan kylää.

Altia Group on siis entinen Koskenkorvan viinatehdas, jonka valtio myi 2000-luvun taitteessa.
Viinatehtaalla työskentelee 115 ihmistä. Viinaa valmistetaan ohrasta, ja alueella on 1500 sopimusviljelijää. Aikaisemmin perunasta valmistettiin viinaa ja perunan hyvän saatavuuden vuoksi viinatehdas perustettiinkin juuri Koskenkorvalle.

Kylällä ollaan ylpeitä viinatehtaasta. Eikä syyttä, onhan Koskenkorva-viina Suomessa eniten myyty kirkas viina. Viinaa on valmistettu kylällä nyt 50 vuotta ja itse kyläkin on tänä vuonna satavuotias.

Meillä suomalaisilla on lähituntuma Koskenkorvaan viinapullon muodossa. Siitä saa tarvittaessa huurteiset ryypyt ruoan kyytipojaksi. Kossupullo taisi varsinkin aikaisemmin olla viikonlopun juhlistaja ennen kuin viinit ja oluet tulivat tutuiksi. Kossu-onnittelut vain kylälle ja viinatehtaalle. Eiköhän sitä kohta taas hurauteta Ilmajoelle ja Koskenkorvalle Pohjanmaan matkan yhteydessä.