Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

3.10.10

Murto, josta aiheutui monet seuraamukset

Espanjassa viikko sitten perjantaina nukkumaanmenoaikaan rymisteli hyvä naapuri käytävällä matkalaukkuineen myös Aurinkorannikolle, pitkästä aikaa. Hän oli lähtenyt täältä takaisin Suomeen jo maaliskuussa eli oli ollut poissa puolisen vuotta. Viiden asunnon käytävällämme ja koko kymmenen asunnon siivessämme oli ollut erittäin vähäistä ihmiseloa viikon ajan. Tuosta naapurin paluutilanteesta lähti käyntiin yllätyksiä monelle päivälle.

Naapurilla havaittiin jo viikon ajan olevan veden katkaistuna. Raportoin siitä häntä sähköpostilla koti-Suomeen, mutta sitä tietoa hän ei ollut ehtinyt saada. Nyt siis ihme ja kumma oli edessämme. Yö oli tulossa, eikä tullut vettä, ei voinut mennä suihkuun eikä vessaan, eikä voinut saada aamulla kahvia. Rupesin järjestelemään vettä isommissa astioissa naapurihuoneistoon. Sitten kohta todettiin, ettei ollut myöskään saatavissa sähköä, mikä valaisisi huoneistoa pimeydessä. Naapuri etsi kynttilät ja sytytteli niitä, jotta huoneistossa voisi edes liikkua ja nähdä eteensä. Oli aivan riittävän suuri järkytys todeta myöhään perjantai-iltana, että naapuri ei saanut hanasta vettä, mutta ettei saanut sähköäkään. Siinä oli ihmettelyä kerrakseen.

Naapurilla oli tullessaan käsi täynnä postia, kun oli tyhjentänyt ennen sisääntuloaan postilaatikon. Hän ryhtyi etsimään kirjepinostaan syytä, miksi oli katkaistu vesi ja sähkö. Aqua ja Endesa -kirjeet syynättiin tarkasti. Hän oli melko liikuttavan näköisenä huoneensa ovella avaamattomat ja avatut kirjeet hujan hajan ympärillään. Käytävän valo, joka lisäksi koko ajan syttyi ja sammui, heijasti jonkin verran lukuvaloa hänen kirjeiden lukuistunnolleen. Paljastui totuus, että vesi- ja sähkölaitokset olivat katkaisseet palvelunsa.

Tehtiin suunnitelma, jotta naapuri pärjäilisi aluksi yön yli. Siunailin, miten onni oli kuitenkin matkassa siinä, että olimme erittäin hyviä naapureita keskenämme, olimme sattumalta paikalla ja voimme auttaa veden ja sähkön puutteissa. Jääkaappiin ja pakastimeen tehtiin tilaa naapurin Espanjaan tuomille herkuille. Yöpuulle paneuduttiin puolen yön jälkeen.

Aamulla naapuri koputeltiin tervetulleeksi kahville. Hänellä oli luonnollisesti yö mennyt huonosti tilannetta ihmetellessä. Yllätyksekseen hän oli havainnut, ettei tavanomaisessa avainten säilytyspaikassa löytynytkään enää auton avaimia eikä portin avaaja-automaattinappulaa. Tyhjiä koukkuja käytiin ihmettelemässä porukalla. Avaimia ei ilmestynyt koukkuihin taikomallakaan. Mitä ihmettä avaimille oli tapahtunut? Kun Espanjasta lähdetään, kuuluu kotiinlähtöön monia huoltotoimintoja. Autoon ja kiinteistöön liittyvät asiat on tarkistettava huolellisesti, että voi turvallisin mielin lähteä kotimaahan. Lauantaipäivä alkoi siis pahaenteisesti, mutta toivoimme, että avainsetit voisivat vielä löytyä jostain, ehkä odottamattomasta paikasta. Auto käytiin tarkistamassa, se oli paikallaan, eikä avaimia ollut siellä.

Naapuri yritti käynnistää päivänsä vedettömänä, sähköttömänä ja tavallaan myös "autottomana". Ruokaostosmatka tehtiinkin sitten yhdessä. Illattain keskustelimme tilanteesta useaan otteeseen, ja edelleen kummastus oli suurta. Suomessa oloaikanaan erään suomalaisen henkilön oli pitänyt käydä naapurin huoneistoa tuulettamassa, ja lorottelemassa vesiä silloin tällöin. Kuitenkin ko. henkilö oli tiettävästi vain kerran käynyt asunnossa.

Sunnuntaiaamuna kahville tullessaan, naapurilla oli uusia ihmetyksiä kerrottavanaan. Hän oli käynyt kirjanpitoaan läpi ja todennut, että Espanjan juoksevien asioiden ja suoraveloituksien hoitoon perustettu tili oli tyhjennetty maaliskuussa, pian Suomeen lähdön jälkeen. Naapurilla oli asiaan teoria. Siihen kuului jo ulkopuolisiakin, ja todella "pitkäkyntisiä". Pankkikorttia oli oletettavasti jotenkin pystytty käyttämään, ja tili oli nollattu. Nyt olimme todella ihmeissämme ja kauhistuneita. Kun sitten tämä tieto vielä pyöri päässämme, tuli seuraava isku. Naapuri oli ryhtynyt sekavan tilanteensa keskellä siivoamaan parvekettaan. Siivotessaan parvekkeen lasiovia, hän oli havainnut raameissa selviä "käsittelyn" jälkiä. Tulipa niitä kokeiltua omakätisestikin, ilmeisesti murron jälkiä. Eli sormenjälkiä löytyi jo muidenkin, kuin "tekijöiden". Ilman naapurin aloittamaa siivousoperaatiota, murron jäljet eivät olisi tulleet havaituksi niinkin pian. Ei siis muuta kuin poliisiasemalle!

Jäin kotimieheksi, koska olin luvannut tarjota sunnuntailounasta, lamaannuttavan tilanteen keskellä elävälle naapurillekin. Oli hyvä, että oli sunnuntaipäivä. Poliisiaseman reissu ei kestänyt ihan "puolta päivää". Poliisi oli luvannut mahdollisesti tulla paikalle, ehkä ottamaan myös sormenjälkiä. Poliisia ei ole kuitenkaan näkynyt tähän päivään mennessä. Toisen siiven, lähes ainoa asukas, kävi myös ihmettelemässä tilannetta. Hänellä, kun oli maaliskuulta kerrottavanaan omakohtainen murtotilanne. Varas oli tunkeutunut hänen kotiinsa, mutta tullut myös yllätetyksi. Toinen "pitkäkyntinen" oli ollut pihalla, ja raportoinut ryöstöreissulla olevalle, kännykällä, josko murtoa häirittäisiin asukkaiden toimesta. Erinomaisesta yrityksestä huolimatta saada varkaat satimeen, ei onnistuttu. Poliisitkin olivat tulleet paikalle, vasta puolen tunnin päästä, peräti kuuden poliisin voimin. Arvelimme tuon tarinan jälkeen naapurin murron kuuluvan mahdollisesti saman koplan tekoihin.

Viikko oli naapurilla kiireinen eri viranomaisten luona juostessa, jopa toiseen kertaan. Pankki todisti, että tiliä oli käytetty sekä tuloksellisesti että tuloksettomasti, kun tili oli jo tyhjennettynä. Automaatilla tehdyistä varkaiden vierailuista olivat tietyt jäljet tallentuneet pankille. Kuitenkin vakuutusyhtiö, joka oli ilmoittanut vakuutuksen irtisanomisesta, koska vakuutusmaksua ei oltu voitu periä tyhjentyneeltä tililtä, "nikottelee" kuulemma tällä hetkellä vastuutaan. Auto pitäisi siirtää Malagaan, jotta lukkopesät voitaisiin vaihtaa.

Monet asiat ovat naapurilla vielä kesken, mutta arki on jo hivenen ruvennut sujumaan. Vesilaitos kytki jo maanantaina veden päälle, saatuaan rahaa. Sähköä alkoi virrata tiistaina. Kadoksissa on siis rahaa ja avaimia, ja jopa kodin työvälineitä ilmeisesti seuraavia murtokeikkoja varten, sekä auton navigaattori.

Mennyt viikko on ollut hurja. Ihme, että naapuri on jotenkin jaksanut käydä sen läpi. Olen yrittänyt katsoa, että naapurilla roikkuu kodin avaimet koko ajan kaulassaan, ettei sentään kodin sisäänpääsy esty. Kun kuulen ja näen naapurin olevan kotona, tulee hyvä mieli. Kerran jo huusin kapungille asioimaan jäävällelle naapurille: "Katso, ettet hukkaa itseäsi!" Kunpa hän vielä saisi asiansa lopullisesti kuntoon! Espanjassa on sentään meneillään aurinkoinen syyssää ja suomalaisille täällä voi aloittaa ikäänkuin keväästä.