Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

16.6.09

Itämeren puhdistaminen

Suomen Vihreät saivat Eu-vaaleissa hyvän vaalituloksen. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi nousi Ville Niinistö ja Niinistön perheen toinen osapuoli on jo ennestään Ruotsin Vihreiden puheenjohtaja. Sopii siis odottaa ympäristön puhdistamisessa tehokkaita otteita. Lisäksi Ruotsi on seuraavana Eu-puheenjohtajamaana luvannut ottaa Itämeren puhdistuksen tärkeäksi hankkeekseen puheenjohtajakaudellaan. Nyt varmasti Suomi ja Ruotsi yhdessä panevat hankkeisiin vauhtia. Voidaan myös painostaa Venäjää vastaamaan paremmin Itämeren likaamisesta, koska Pietarin jätevedet eivät vieläkään puhdistu riittävästi. Venäjän täytyisi itse huolehtia jätevesistään tehokkaammin. Pienen Suomen ei kuulu rahoittaa Venäjän jätepuhdistamoja.

Vesien saastuttamisessa minua kummastuttaa kaikkein eniten se, että sallitaan laivojen jätevesien laskeminen mereen. En kerta kaikkiaan voi ymmärtää, miten tuollainen on yleensä koskaan ollut mahdollista. Nykyään vain osa laivoista käyttää satamissa tekniikkaa jätevesiensä puhdistustamiseen. Useissa laivoissa ei ole olemassa edes tekniikkaa jätevesien poistoon satamissa. Hämmästyttää, että laivanrakennuksessa ei jätepäästöjä ole suunniteltu ympäristöystävällisemmin. Ajatus, että esim. WC-päästöt lasketaan suoraan meriveteen, tuntuu aivan kauhealta. Vaikka en Itämerta tarvitsekaan juuri mihinkään, kuulostaa aivan karmaisevalta, että osa risteilylaivoista valuttaa jätevetensä Helsingin ulkopuolella suoraan mereen. Näin olen ymmärtänyt. Ei voi puhua sivistyksestä kyllä mitään tämän asian yhteydessä. Toinen asia on tietysti öljyvahingot, jotka ovat kai sentään vahinkoja eivätkä tahallisia tuottamuksia.

Suomella on suurena omana huolenaan maanviljelyksestä aiheutuvat fosforipäästöt merenranta-alueilla. Valumien estämiseksi tehdään toki työtä koko ajan, mutta päästöjä ei saada riittävästi ja nopeasti vähennettyä. Monilla sektoreilla on hankkeita meneillään, mutta tuo kaikki on aloitettu vahinkoihin nähden kovin myöhään. Toivottavasti laivojen jätevesipäästöasia edes korjaantuisi - ja nopeasti.