Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

21.8.08

Saldo kesästä 2008

Kesä 2008 on ollut huono. Aurinko ei juuri hemmotellut Suomessa vietettyä kesää, mutta Espanjassa vietetty kaksiviikkoinen jakso juhannuksen jälkeen oli täyttä hellettä. Suomessa melkein hellettä saatiin vain vajaa kaksi viikkoa. Lähes koko kesän pilvet ovat roikkuneet enemmän tai vähemmän pahaenteisen näköisenä yläpuolella. Alkukesästä niistä ei tullut juuri vettäkään, mutta nyt elokuussa sateen ropsahduksia on esiintynyt. Mökin lähistöllä oleva puro oli alkukesästä erittäin kuiva, mutta loppukesän sateluista johtuen normaalivetisempi.

Jos Espanjan piipahdusta ei olisi tänä kesänä tapahtunut, olisi ärräpäitä lennellyt säiden osalta tuhka tiheään. Eipä tänä kesänä aamiaista nautittu ulkona montaakaan kertaa. Aamiainen grillikatoksessa tai patiolla merkitsee kesäpäivää ja hellettä. Tosin lasitetulla terassilla voi myös nauttia aamiaiset ja lounaat yms., mutta suojassa oleminen on suojassa olemista. Espanjassa oli merkittävää uintiveden lämpimyys piha-altaassa niin, että vesi ei enää virkistänytkään kovin paljon, mutta auttoi hetkellisesti paettaessa hellettä.

Joka kesä on mielessä käydä erilaisissa paikoissa ja tapahtumissa. Niistä toteutui hyvin harva, koska eri menemisiin liittyy aina myös annos stressiä, kun täytyy varustautua eri tavalla.
Pisin matka Suomessa toteutui parin päivän viipymisellä entisellä kotipaikkakunnalla ja paluumatkalla Valkeakoskella pidetyssä luokkakokouksessa. Matka sisälsi luonnollisesti vanhojen asioiden muisteluita ja mieleen palauttamista. Sainpa entisen kodin ullakolla säilyneitä kouluaikaisia vihkoja ja kirjoja vielä mukaani. Niitä nyt hiljaisena hetkenä käyn läpi ja heitän pois ne, jotka jotenkin pystyn. Jos olisi kotimuseo, voisi kaikki vain järjestellä ja hyllyttää.

Elokuu on loppupuolella. Elämä on vilkastunut. Kulttuuria, uutisia ja tuttavatapaamisia on monipuolisesti. Kesän satoa on purkit pullollaan ja lisää tulee, kun marja- ja omenamehut vielä saadaan talteen. Kesäpuutarhan kukat tuntuvat kärsivän jokapäiväisistä sateista. Harmittaa itseäkin, kun aina ihanat ruusut ja pelargoniat vettyvät ja nuhjaantuvat. Ainoa uusi ilonaihe on löytynyt varpusen tyyppisestä lintupolosta, joka on löytänyt yösijansa grillikatoksen katon suojasta. Sinne se etsiytyy nukkumaan. Mieleen tulee tarjota peittoa sille.