Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

22.1.07

Ammattikorkeakoulu vai yliopisto

Nimikiista (englanninkielinen) jatkuu vielä ainakin alkuvuoden.
Kyseessä on kiista nimetäänkö ammattikorkeakoulu University of Applied Sciences, Polytechnic International School tai College of Professional Higher Education.

Mielestäni ammattikorkeakoulun täytyy käyttää tehtävänsä mukaisesti ammattiin tähtäävää tutkinnon nimeä erotukseksi yliopistosta, joka kouluttaa tieteelliseen tehtävään ja ammattikorkeakoulua vaativampiin ja monipuolisempiin tehtäviin.

College of Professional Higher Education olisi paras vaihtoehto, mutta jää nähtäväksi miten asiassa käy. Ammattikorkeakoulussa on aivan liikaa energiaa käytetty jatko-opintojen suunnitteluun ja teoreettisten aineiden opiskeluun. Suomi tarvitsee kipeästi käden taitojen osaajia, mestareita ja kisällejä. Koulutustarpeita ei tulkita oikein. Koulutuskysyntään olisi vastattava oikein, nopeasti ja tehokkaasti. Suomessa on aina jollakin alalla käynnissä työvoimapula ja koko kansa kärsii. Esimerkkinä nykyinen lääkäripula ja hoitajapula. Missä lienee vika, ministeriön virkamiehissä vai poliitikoissa vai molemmissa?