Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

14.6.11

Kuinka kaikki alkoikaan? Muumismi

Olipa korkea aika tutustua paremmin muumien maailmaan. Tosin vieläkin tunnen siitä vain pintaraapaisun, mutta hyvä näinkin. Muistelen 60-luvulla suomenruotsalaisen asuintoverini puhuneen innostuneesti muumipeikosta. Hänen huoneensa pöydällä oli myös jokin muumiesine. Itse en ollut tutustunut millään tavalla muumeihin. Lapsuuden saduissa esiintyi esim. Punahilkka ja susihukka yms. Aku Ankkakin taisi pulpahtaa esiin vasta nuoruudessa. Eipä ollut siis paljonkaan satuja tai mielikuvitustarinoita tarjolla. Sadut olivat myös surullisia, niin että niissä jäi pelko päälle enkä muista niitä onnellisia loppuja ollenkaan. Muumien maailma taisi jäädä suureen tuntemattomuuteen pitkälti suomenruotsalaisen kulttuurin edustajana. Nuuskamuikkunen, Niiskuneiti ja Hatti vattien maailma olivat kyllä kiehtovia aikuisiälläkin, mutta Muumit jäivät minulta aina jonnekin varjoisalle kujalle odottamaan ulosmarssia

Muumien aikakausi on ryöpsähtänyt valloilleen erityisesti viime aikoina kaupallisissa muumeissa. Monen monissa mainoksissa tarjotaan ostettavaksi ja kerättäväksi muumimukeja ja muumipyyhkeitä yms. Monenlaista konkreettista tavaraa on tarjolla muumeja harrastaville. Muutama viikko sitten yritin pyrkiä Moomin Characters -liikkeeseen. Ovelle päästyäni tulin tietämään, että tila oli ainoastaan firman käyttöön, ei asiakkaille. Siellä olisi ollut varastotilassa yksi jokaista maailmassa valmistettua muumituotetta. Ja niitä on tällä hetkellä tuhansia tuotteita. Onhan Tove Janssonin veljentytär perustanut yrityksen, joka huolehtii Muumi-tavaramerkin oikeuksista. Periaatteena on, että kun ulkoapäin tulee impulssi, Muumi-yritys reagoi, hyväksyy tai hylkää Muumin käytön. Alkaa markkina-alueen, lisenssisopimuksen keston ja palkkioista sopiminen sekä tuotekehittely. Tove Janssonin luomia hahmoja ei muuteta alkuperäisestä eikä niitä käytetä yhteydessä, joka ei sovi muumien arvomaailmaan.

Tove Jansson (9.8.1914-27.7.2001) suomenruotsalainen taidemaalari, kirjailija, filosofian kunniatohtori, pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija kirjoitti ensimmäisen Muumi-kirjan vuonna 1945 ruotsinkielisenä: Småtrollen och den stora översvämningen. Toven sanoin: " Puolivalmis kertomukseni jäi unohduksiin aina vuoteen 1945. Silloin eräs ystäväni sanoi, että tästähän saisi lastenkirjan, kirjoita se loppuun ja kuvita, että se hyväksytään". Niin sai alkunsa Muumit ja suuri tuhotulva-kirja. Ja kirjoja on tullut paljon vuosien mittaan. Muumikirjoja on käännetty 30 kielelle. Ensimmäinen kirja kertoi sinisen talon löytymisestä suuren tuhotulvan jälkeen.
"Lopulta he tulivat pieneen laaksoon, ja mitään niin kaunista he eivät olleet nähneet koko päivänä. Ja siellä niityn keskellä, oli talo, joka oli melkein kuin kaakeliuuni, hyvin hieno ja siniseksi maalattu. Sehän on minun taloni huudahti Muumipappa aivan suunniltaan ilosta. Se on ajautunut tänne ja siinä se nyt on". Tove Jansson oli saanut vaikutteita Ruotsin sukulaisten mökkisaarella sijainneesta puuhuvilasta ja sitä ympäröineestä vihreästä laaksosta. Eno oli kertonut kauhutarinoita ruokaa näpistelevälle tytölle ruokakomerossa asustelevasta muumipeikosta.

Muumimaailma on nyt helposti havaittavissa meille suomensuomalaisillekin. Naantalissa on avattuna kesäksi jälleen Muumimaailma, jonka eräs kesäapulainen sai sanojensa mukaan nauraa koko päivän muumihahmon sisässä lasten riemulle, kun lapset ryntäävät päin muumimamman pehmeää vartaloa. Meidän oma korkean tason "Muumimammammekin" lähti viikonlopulla omaan laaksoonsa "kesäkääntöön". Naantali voisi olla oikein hyvä kohde kesämatkailulle.
Täällä Helsingissä haluan kuitenkin käydä Forumin liikekeskuksessa tutustumassa Muumikauppaan, vaikka en sitten mitään ostaisikaan.