Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

3.1.07

Susimäärien rajoitus

Uutisissa esiintyi muutama päivä sitten ajatus, että susien määrää Suomessa voisi rajoittaa. Kyllä pitäisi rajoittaa, ja kiireesti! On aivan kummallista, että Brysselissä ja Helsingissä ei tunneta riittävästi huolta itäisten seutujen susien tuhotöistä.

Susikunnissa esim. kodeissa on susivaaran vuoksi ajoittain pysyteltävä sisätiloissa eikä esim. koiriakaan voisi laskea ulos. Kesäisillä laitumilla sudet voisivat rauhassa raadella lampaita tai muita hyötyeläimiä hengiltä.

Susien suojelu on riistäytynyt ylimitoitetuksi jo kauan sitten. Miltähän esim. helsinkiläisistä tuntuisi ulkonaliikkumiskielto koko vuorokauden. Sitähän susivaarassa olevien ihmisten elämä näyttää olevan. Lapset saatellaan kouluun ja eläimet teljetään sisään. Sutta ei voisi edes ampua, jos siihen muuten olisi mahdollisuus. Ensin pitäisi "viisailta viranomaisilta" anoa kaatolupa, ja kun sen sitten noin kuukauden sisällä hyvällä onnella saisi, susi/sudet etsisivät jo uusia uhreja muualla.

Cityihmisillä on vitsinä puhua susirajasta. Susirajan tällä puolella on ikäänkuin kaiken kattava viisaus määrätä miten susirajan tuolla puolen voidaan toimia. Sivistystä on vitsin näkemyksen mukaan vain susirajan tällä puolen, missä se susiraja sitten kulkeekin. Susia voitaisiin aivan hyvin tuoda myös esim. kaupunkien keskustoihin. Miksi vain maaseudulla pitäisi sallia susien käyskentely?

Olen Helsingin keskustassa asuvana erittäin iloinen, että sudet ovat vielä suhteellisen kaukana täältä. Kannattaisin kuitenkin esimerkin vuoksi eteläsuomalaisen susiensuojelijaäidin lapsineen kokeilevan susikunnassa asumista vaikkapa alkuun vuoden ajan.