Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

19.12.10

Jätevuosi

Eduskunta lähti joululomille ja käsitteli jäteasiaa viimeisimpinä asioinaan. Jäteasetusta halutaan muokata paremmin käytäntöön sopivaksi. Se saattaakin olla erittäin vaikea tehtävä, koska markkinoilla myytävien laitteiden väitetään olevan "susia jo syntyessään". Valtio ainakin irtisanoutuu viallisten laitteiden korvaamisesta. Asia kuuluu kuluttajansuojalautakunnan piiriin.

Kaupunkiympäristössä oleva mökki ei ole haja-asutusalueella oleva mökki. Toivottavasti sinne ei tarvitse tehdä mitään. Saa nähdä sitten. Sinänsä jätevesien parempi puhdistaminen on oikein ja kannatettavaa, mutta liiallinen vouhkaaminen asiassa vie motivaation koko tärkeän kysymyksen pohtimisesta.

Henkilökohtaisesti minua hirvittää eniten se, että mereen lasketaan edelleen laivojen jätevesiä. Hitaasti Itämeren suojeluhankkeetkin etenevät, vaikka saastumisesta on puhuttu vuosikymmeniä. Ei uskoisi, että lähellä oleva Töölönlahti oli sata vuotta sitten haisevana vellinä, ja vielä vuonna 1970 Hernesaaren rannassa on sijainnut huussi niin, että jätökset putosivat suoraan mereen. Sitten me jaksamme ihmetellä miksei ole puhtaita uintivesiä tai mikseivät entisenlaiset kalalajit uiskentele vesistöissämme.

Helsingin kaupungin jätevesipuhdistamo on tehnyt hyvää työtä asukkaiden viemärivesien puhdistamiseksi. Alppilaan vuonna 1910 perustettu ensimmäinen jätevedenpuhdistamo lienee ollut ensimmäinen ympäristösuojelullinen toimenpide. Lisäksi ensimmäinen vuonna 1876 perustettu vesilaitos alkoi jaella kotitalouksiin Vantaanjoesta johdettua puhdasta vettä, nykyään Päijänne-tunnelia pitkin johdettua vettä. Helsinkiläisten vesi onkin nykyään niin puhdasta, että valtiovierailuillakin tarjotaan suoraan vesijohdosta otettua vettä. Töölönlahden puhtaustilanne on myöskin erinomainen, mutta pohjakerroksien haitallisten aineiden takia lahdella ei ole vielä uimarantaa. Luonnonvara, nimeltä puhdas vesi, nousee tulevaisuudessa arvoon arvaamattomaan. Eipä tee mieli katsoa kehitysmaista otettuja kuvakulmia, joissa eläimet ja ihmiset hyödyntävät samaa vettä ja myös jätteet sekoittuvat veteen.